Strugurii si stafidele sunt toxice

Cei mai multi dintre noi stiu ca strugurii, consumati in cantitati mari pot provoca otravirea la caini dar aproape nimeni nu a calculat care este cantitatea de struguri care poate fi mortala pentru un caine.

Cainii au prezentat, intr-un timp foarte scurt, dupa ce au mancat struguri, simptome severe de intoxicatie: crampe stomacale, varsaturi si diaree. In unele cazuri s-a instalat insuficienta renala. Medicii veterinari avertizeaza ca stafidele pot fi chiar mai periculoase deoarece substantele toxice sunt prezente in mod concentrat.

Cercetatorii de la Animal Poisons Control Center (ASPCA) (SUA) au descoperit o intoxicatie ciudata la 19 caini (zece in SUA si noua in Marea Britanie). Toti cainii au mancat cantitati mai de diferite soiuri de struguri sau stafide care nu au fost impovarate, in mod nejustificat cu pesticide, metale grele sau pesticide (strugurii consumati au fost cultivati in mod normal). Simptomele au fost similare la toti cainii: la cateva ore de la consumul de struguri, cainii au vomitat si au devenit anorexici. La unele exemplare au fost prezenta diareea si durerile abdominale. Dupa 24 de ore, cainii mai grav afectati au prezentat simptome de insuficienta renala. Cainii au fost foarte linistiti si letargici si au consumat foarte putina apa. Testele de sange au aratat pezenta crescuta de substante toxice in rinichi si gipercalcemie (prea mult calciu in sange). Din cei zece caini americani au supravietuit doar cinci exemplare.

Daca exista suspiciunea de intoxicatie cu struguri ar trebui sa ne prezentam, cat mai urgent, la medicul veterinar pentru a preveni insuficienta renala. Este posibil ca otrava sa fie legata in intestin cu carbon activ. In intoxicatiile grave, cainele trebuie sa fie internat si alimentat de medicul veterinar timp de minim 48 de ore si controlat nivelul de sange cu transfuzii.

Cantitatea de struguri consumata pentru ca un caine sa prezinte simptome de intoxicatii nu este cunoscuta. Cercetatorii americani estimeaza ca echivalentul a 11,6 grame de struguri pe kg masa corporala a cainelui poate duce la simptome toxice. In Marea Britanie, cercetatorii au descoperit ca aproximativ 14 grame de stafide/ kg caine au condus la decesul unui labrador.

 

Sursa: Deutsches Grünes Kreuz e.V.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s