07. Alimente interzise cainilor

Unele alimente sunt toxice pentru caini. Alimente care pentru noi, oamenii, sunt alimente usoare, pot provoca intoxicatii grave la caini. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre aceste alimente. Nu putem pretinde ca lista este completa si ca fiecare caine va reactiona la fel atunci cand mananca unul dintre aceste alimente dar un lucru este cert: ACESTE ALIMENTE NU AR TREBUI SA FACA PARTE DIN DIETA UNUI CAINE.
Alcoolul

Deoarece cainele metabolizeaza alcoolul foarte incet si incomplet, consumul de alcool inseamna otravire. Simptome: dupa 30-60 minute cainele va saliva puternic, va avea diaree, varsaturi. Dupa 60-180 minute cainele va prezenta nervozitate, convulsii zguduitoare, dureri groaznice de cap, febra (41-42 ° C), picioarele vor deveni rigide.

Tratament: Se va merge IMEDIAT la veterinar care va induce varasaturi, va face un lavaj gastric, va administra lichide intravenos, va administra calciu.

Avocado

Avocado este otravitor pentru caine. In avocado se regaseste PERSINA, o substanta toxica pentru caine. Persina are un efect daunator asupra muschiului inimii, astfel otravirea poate duce la insuficienta cardiaca canina. Pecsina poate ataca i alte organe interne. Intoxicatia cu avocado poate duce la prejudicii ireparabile ale muschiului inimii.

Simptome:  diaree, varsaturi, tuse, dificultati de respiratie, ritm cardiac neregulat, edem in piept.

Tratament: Imediat va prezentati la veterinar. Nu exista tratament pentru otravirea  cu avocado. Otravirea cu avocado, pentru caine, este de obicei fatala.

Fasole

Fasolea, daca nu este bine pregatita, poate provoca intoxicatii cainelui. Fasolea este comestibila (si pentru oameni si pentru caini) doar daca este gatita. Fasolea, in stare naturala, contine toxina PHASIN care inhiba biosinteza proteinelor in intestinul subtire.

Simptome: aspect palid, varaturi, crampe abdominale, diaree (uneori cu sange), cantitate redusa de urina, anorexie, colici, febra, hepatomegalie (marirea ficatului), splenomegalie (marirea splinei), eventual icter. In cazul in care cantitatea de fasole nepreparata este mare, cainele poate muri.

Tratament: Apelati la veterinar.

Cartofi

Cartofii, la caine ca si la om, pot fi toxici. Atunci cand cartofii sunt de culoare verde sau au germinat este semnalata prezenta unor toxine. Daca cartofii un prajiti la gratar sau sunt copti, riscul de intoxicare este foarte scazut.

Simptome: varsaturi, diaree.

Tratament: va prezentati la veterinar.

Usturoi / Leurda

Usturoiul este o plata otravitoare pentru caini. Compozitia usturoiului nu este periculoasa pentru oameni dar cainilor le produce tulburari sanguine serioase si amenintatoare pentru viata. In usturoi se semnaleaza prezenta DISULFIT N-PROPIL care duce la formarea asa-ziselor organisme HEINZ in celulele rosii din sange (hematii). Un aport regulat de cantitati mici de usturoi conduce la anemia cainelui.

Simptome: varsaturi, diaree, tulburari ale sangelui, anemie (anemie severa), icter (pielea si mucoasele sunt colorate in galben), anoxerie, ritm respiratoriu crescut, ritm cardiac crescut, oboseala, pete de sange in urina.

Tratament: va prezentati la veterinar

Ciocolata / Cacao

Ciocolata/cacao contin TEOBROMINA care este o substanta toxica care poate duce la simptome de intoxicatie la caini chiar daca este consumata in cantitati mici. Ciocolata/cacao este foarte dificil de procesat de catre caini. Acesta este motivul pentru care se ajunge la otravirea cainelui. Pentru rasele mici (de exemplu Chihuahua) 2 bucati de ciocolata duc la otravirea fatala. Teobromina este intalnita in cafea si in ceai negru.

Continutul de teobromina difera in diferite tipuri de ciocolata:

  • ciocolata alba – 2 mg/g (100g de ciocolata alba contine 200 mg de teobromina)
  • ciocolata cu lapte – 2,5 mg/g (100g de ciocolata cu lapte contine 250 mg de teobromina)
  • ciocolata neagra – 16 mg/g (100g de ciocolata neagra contine 1600 mg teobromina)
  • pudra de cacao – 20 mg/g (100g pudra de cacao contine 2000 mg de teobromina)

Doza fatala de teobromina, pentru caini, este de 90-300 mg/kg.

 

Simptome pot aparea dupa cateva ore: greata, diaree, puls rapid, agitati, hiperactivitate, febra, convulii, tremuraturi, dificultati de respiratie, aritmii severe, urinare frecventa, paralizie a membrelor posterioare, alterarea starii de constienta. Un atac al inimii este cauza decesului cainelui.

Tratament: va prezentati imediat la veterinar. Se va face un test de sange pentru detectarea teobrominei.

Carne de porc

Carnea de porc nu este otravitoare pentr caini dar exista un risc ridicat de infectie cu virusul AUJETZI. Pentru oameni este un herpes virus fara probleme dar acest virus poate duce la decesul cainelui. Este interzisa hranirea cainelui cu carne de porc cruda. Cel mai bine ar fi sa ne abtinem de a hrani cainele cu carne de porc.

Simptome (duce ce cainele a mancat carne de porc cruda, perioada de incubatie este de 2-9 zile): pierderea poftei de mancare, varsaturi, senzatie de voma, salivare abundenta, neliniste, slabiciune, mers nesigur,  degenrare a creierului si nervilor, modificari de personalitate, febra (-41 ° C), dificultati la inghitire, diverse tulburari centrale (similare cu o infectie cu rabie), paralizie a muschilor capului, accese de furie, mancarime.
Cainele poate ajunge in stare de inconstienta si se ajunge la deces.

In termen de 24-36 ore de la debutul simptomelor are loc decesul cainelui.

Tratament: mergeti imediat la veterinar. Aceasta infectie este incurabila.

Fructe cu samburi (cirese, caise, prune, piersici, etc)

Cainii care au consumat fructe samburoase se recunosc imediat datorita mirosului deosebit de puternic de migdale amare din respiratie. Miezul samburilor contin substante toxice cum ar fi zBAmygdalin si Prunasin. Aceste toxine duc la un blocaj al diviziunii celulare prin eliminarea acidului cianhidric in corpul cainelui.

Simptome: salivatie, greata, varsaturi (miroase puternic a migdale amare), mucoase roz, dificultati de respiratie, cresterea frecventei cardiace, dureri in piept, febra.

Tratament: mergeti imediat la veterinar!

 Struguri / Stafide

Strugurele/stafida crește conținutul de calciu in sangele cainelui in mod dramatic, astfel incat exista valori crescute in mod dramatic in rinichi.
Stafide sunt, practic, mai periculoase ca și strugurii pentru caine, pentru ca substanța toxica este prezenta mult mai concentrata.

Simptome: varsaturi, diaree, crampe stomacale, dureri abdominale, anorexie, letargie, cantitate redusa de urina, insuficienta renala.

Tratament: mergeti la veterina care va face un test de sange (scor de calciu). Doar atunci cand rinichii nu sunt foarte grav afectati este posibil un tratament.

Ceapa 

Ceapa, indiferent in ce forma, cruda sau fiarta, duce la intoxicatii grave ale cainelui. Prezenta compusilor de sulf in ceapa determina o distrugere a celuleor rosii din sangele cainelui. O cantitate de 5-10 g/kg de ceapa duce la distrugerea celulelor sanguine.

Simptome: varsaturi, diaree, tulburari angvine, anemie sevara, icter, anorexie, ritm cardiac si respiratoriu crescut, oboseala, pete de sange in urina.

Tratament: mergeti la veterinar. Se vor administra antibiotice, suplimente de vitamine. Daca cainele a mancat o cantitate mare de ceapa se ajunge la deces, de obicei, in aproximativ 8 zile.
Indulcitor xilitol
Pentru caini, asimilarea de xilitol, indulcitor artificial poate fi fatala. Acest indulcitor se gaseste in multe alimente fara zagar (dulciuri, guma de mestecat). Aceste poate pune in pericol viata cainelui deoarece el duce la o eliberare crescuta de insulina endogena in sange.

Simptomele apar in aproximativ o jumatate de ora: slabiciune, lipsa de coordonare, convulsii. Leziunile hepatice pot fi rezultatul.

Tratament: mergeti imediat la veterinar

 

Articol preluat de pe http://www.hundeinfoportal.de.

Reclame

4 comentarii la “07. Alimente interzise cainilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s