11. Gripa la caini

Ce este gripa canina?
Gripa cainelui este o boala respiratorie, contagioasă.

Care sunt cauzele gripei canine
Gripa este cauzata de virusul gripei canine, cunoscut sub numele de H3N8. Acesta este un tip specific de virus gripal A, care provoaca boala la caini, dar nu la oameni. Virusul gripei H3N8 a fost inițial un virus gripal la cai. Virusul s-a raspandit la caini și s-a adaptat pentru a provoca o boala la caini și să fie ușor de transmis intre caini. Există acum ceea ce se crede a fi un o boala specifica la caine, specifica virusului H3N8.

Cand a fost gripa canina identificata pentru prima data?
Virusul H3N8, al gripei canine a fost identificat la cai cu peste 40 de ani în urmă. La caini, virusul a fost identificat, pentru prima data, in anul 2004. Acesta a fost initial diagnosticat la ogari si s-a extins la toate rasele.

Cum se transmite gripa canina?
Gripa canina este raspandita prin intermediul virusilor din aer, din secretiile respiratorii, la fel cum și gripa umana este raspandita intre oameni. Virusul poate fi transmis la un caine prin contact direct cu un caine infectat, prin contact cu obiecte contaminate precum si de către persoanele care pot fi purtători ai virusului pe mainile lor sau pe imbracaminte. Virusul poate ramane in viata si poate fi infectios, pe suprafețe, pană la 48 de ore, pe haine pentru 24 de ore și pe maini timp de 12 ore.

Cainii au cel mai inalt nivel de virus in secreții la 2-4 zile dupa ce sunt expusi la virus. Adesea, semnele clinice nu apar decat atunci cand acestea sunt cele mai expuse riscului de transmitere a virusului. Cainii pot fi in masura sa raspandeasca virusul timp de pana la 10 zile.

Care sunt simptomele de gripa la caini?
Aproximativ 20-25% dintre cainii expusa vor fi infectati, dar nu prezinta semne de boala, chiar daca acestia sunt in masura de a răspandi virusul. In 80% dintre cainii infectati care dezvolta gripa canina, semnele sunt usoare si pot include o tuse persistentă, care nu raspunde la tratament, stranut, nas infundat și febra. Aceste semne pot fi foarte asemanatoare cu cele ale „tusei canine.” In multe cazuri de caini infectați, gripa canina poate deveni foarte grava, cu caini infectați in curs de dezvoltare a pneumoniei, cu respirație dificila și chiar sangerare in plamani. Cainii vor începe, in general, a arata semne de boala dupa 2-4 zile dupa ce sunt expusi la virusul gripei canine.

Cum este diagnosticata gripa canina?
Un medic veterinar va suspecta de gripa canina daca cainele prezinta semnele de mai sus, dar gripa canina nu poate fi diagnosticata doar pe baza semnelor clinice. Un test anticorp specific este utilizat pentru a diagnostica gripa canina. Acesta este efectuat pe probe de sange (doua probe) si este efectuat in momentul cand cainele este suspectat pentru prima oara de a avea gripa canina, iar al doilea eșantion luat cu 10-14 zile mai tarziu. Daca cainele este vazut foarte devreme in cursul bolii (în termen de 72 de ore de la aparitia primelor semne), secretiile respiratorii pot fi testate pentru prezența virusului.

Cum se trateaza gripa canina?
Nu există nici un tratament specific pentru gripa canina, dar cainele trebuie sa aiba o ingrijire atenta. Acest lucru poate include lichide pentru a preveni deshidratarea, nutritie buna și medicamente pentru a diminua unele dintre simptome. In cazul in care cainele este mult mai grav bolnav, poate avea nevoie de oxigen, suplimentar. Antibioticele sunt deseori oferite pentru a preveni sau trata orice infecție secundara, mai ales dacă exista pneumonie sau secreția nazala este foarte groasa sau de culoare verde.

Care este prognosticul pentru un caine diagnosticat cu gripa canina?
Cei mai multi caini cu semne usoare se vindeca complet. Moartea apare mai ales la cainii cu forma severa a bolii, rata mortalității este considerata a fi 1-5% sau ușor mai mare.

Există un vaccin pentru gripa canina?
Da, un vaccin aprobat este disponibil. Acesta nu va trata boala si nu o poate preveni în totalitate, dar poate ajuta la reducerea severitatii bolii, dacă cainele dobandeste gripa canina. Vaccinul va reduce, de asemenea, cantitatea de virus care este varsat in mediul inconjurator, astfel incat cainii vaccinati sunt mai puțin susceptibili de a transmite virusul la alti caini.

Medicii veterinari nu recomanda ca fiecare caine sa primeasca vaccinul gripei canine, ci numai cei care prezinta un risc mai mare de a intra in contact cu virusul. Acest lucru ar include caini care sunt intr-un adapost, intr-o canisa, merge la spectacole cu caini sau merge parcuri si altfel vin in contact cu un numar mare de caini. Acesta este același grup de caini pentru care vaccinul „tusei canine” este dat adesea. Trebuie sa discutati cu medicul veterinar daca vaccinul gripei canine ar fi potrivit pentru cainele dumneavoastra.

Cum pot preveni raspandirea gripei canine?
Orice caine care arata semne ale unei infecții respiratorii ar trebui să fie izolat de alti caini pentru cel puțin 2 saptamani. Orice imbracaminte, echipamente sau suprafețe care ar putea fi contaminate cu secretiile respiratorii ar trebui să fie curatate si dezinfectate. Virusul este ucis de dezinfectanti de rutina, cum ar fi o solutie de clor de 10%. Oamenii ar trebui sa se spele pe maini inainte si după contactul cu un caine care prezinta semne de boala respiratorie.

Pentru a preveni gripa si alte infectii nu permite cainelui sa imparta jucariile sau mancarea cu alti caini.

Care este riscul pentru oameni la gripa canina?
Pana in prezent nu exista nici o dovada ca virusul gripei canine pot fi transmis de la caini la oameni. Nu exista nici un caz raportat la infecția umana cu virusul gripei canine. In timp ce acest virus infecteaza caini și se raspandeste intre caini, nu exista nici o dovada ca acest virus infecteaza oamenii. Nu exista, de asemenea, dovezi ca gripa la cai se poate transmite la oameni.

In cazul in care cainele meu are tuse sau care prezinta alte semne ale unei infectii respiratorii ce ar trebui să fac?
Programeaza o intalnire cu medicul veterinar, astfel cainele tau poate fi examinat și testa iar daca boala este  indicata, tratați corespunzator.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s