02. Antioxidanti

Antioxidantii sunt substante care ajuta la mentinerea grasimi si ingredientele liposolubile (inclusiv vitaminele A si E), de a deveni oxidate. Odata ce o grasime este oxidata, incepe sa aiba un gust ranced si isi pierde mult din valoarea sa nutritiva. Alimentele pentru caini si pisici, care contin, adesea, niveluri semnificative de grasime, sunt deosebit de sensibile la oxidare. Conservele sunt protejate, deoarece acestea sunt etanae, dar alimentele uscate au nevoie de antioxidanti pentru a le conserva. In cazul in care se utilizeaza un antioxidant, Asociatia americana de control pentru hrana animalelor (AAFCO) solicita ca denumirea comuna a antioxidantilor trebuie sa figureze pe eticheta, impreuna cu o trimitere la faptul că acesta este folosit ca un conservant.

Exista atat antioxidanti naturali cat si artificiali si au acelasi rol de a proteja produsele alimentare imotriva oxidarii. Antioxidantii artificiali, mai frecvent folositi in industria alimentara pentru animale de companie, sunt Etoxiquina, butilhidroxitoluen (BHT) si butilhidroxianisol (BHA). Antioxidantii naturali utilizati in mod obisnuit  includ tocoferoli (vitamina E), acid ascorbic (vitamina C), acid citric si rozmarin.

Antioxidanti artificiali

Conservantii artificiali mențin cu siguranta ingredientele stabile mai mult timp si dau un termen de valabilitate mai mare fata de antioxidantii naturali. Cu toate acestea, consumatorii au avut preocupari pentru siguranta conservantilor artificiali in produsele alimentare pentru animalele de companie. Cel mai controversat dintre acestia a fost Etoxiquina, care a fost aprobat pentru utilizare in hrana animalelor de peste 30 de ani. Acesta este, in prezent, permis in alimentele pentru caini, la un nivel de pana la 150 parti per milion (ppm) sau 0,015%.

Aproximativ cu 10 de ani în urma, Food and Drug Administration (FDA) a inceput sa primeasca rapoarte de la proprietarii de caini care considerau ca Etoxiquina a fost responsabila de dezvoltarea unor probleme medicale la caini lor, inclusiv reactii alergice, boli de piele, insuficienta ale organelor, cancer si probleme de comportament . Nu au fost speculatii ca la sfarsitul anilor 1980, unele companii care produc alimente de inaltq performanta au inceput adaugarea  su[;imentara de Etoxiquina ca un mod ieftin de a prelungi termenul de valabilitate al acestor produse cu continut mai mare de grasimi. Cu toate acestea, exista, de asemenea, cei care sustin ca producatorii de produse alimentare pentru animale de companie au fost folosind Etoxiquina la acel moment, au  folosit cantitati  mult mai mici decat cele permise de lege. Fara dovezi stiintifice, a fost dificil de a determina daca este sau nu adevarat ca problemele raportate au fost cu adevarat legate de utilizarea de Etoxiquina si la ce nivel.

In 1997, FDA a analizat un studiu realizat in mod voluntar de catre Monsanto, un producator major de Etoxiquina. Rezultatele de la acest studiu au aratat ca nivelurile de Etoxiquina actuale permise in produsele alimentare pentru caini nu au produs anomalii de reproducere. Singurele efecte adverse au remarcat cresteri ușoare ale concentratiilor plasmatice ale anumitor enzime hepatice si o crestere a nivelurilor de metabolit rosu. Aceste cresteri au avut loc in ficatul femelelor in lactatie, care mananca, in general, mai mult decat alti caini. Aceste modificări hepatice sunt considerate a fi usoare si se pot rezolva atunci cand femelele revenin la un consum de alimente normal, cu toate acestea, semnificatia completa asupra sanatatii nu vor fi cunoscute fara investigatii suplimentare.

FDA a considerat ca a permite Etoxiquina pentru a fi utilizata la un nivel de 150 ppm, nu ar putea oferi o marja de siguranta adecvata in perioada de lactație ale femelelor si, eventual, pentru pui. In iulie 1997, FDA a trimis scrisori la producatorii de Etoxiquina si la producatorii din industria alimentara pentru animale de companie, solicitand ca nivelul maxim de Etoxiquina utilizata in produsele alimentare pentru animale de companie sa fie în mod voluntar redus de la 150 ppm (0,015%), pana la 75 ppm (0.0075%). Se pare ca toti producatorii de produse alimentare pentru animale de companie s-au conformat. Exista un studiu realizat de Institutul Pet Food, o organizatie care reprezinta producatorii de produse alimentare pentru animale de companie in Statele Unite ale Americii. Acest studiu este conceput pentru a stabili daca nivelurile chiar mai mici de Etoxiquina (30 sau 60 ppm), ar putea oferi protectie antioxidanta adecvata pentru mancarea pentru caini.

BHT și BHA sunt analogii sintetice ale vitaminei E și sunt adesea folosite impreuna. BHA este relativ stabil la temperaturi ridicate. Ambii antioxidanti sunt în general recunoscuti ca fiind siguri de catre FDA atunci cand sunt utilizati la nivelurile specifice, iar acestia sunt cei mai frecvent intalniti conservanti in alimentatia umana. Exista, cu toate acestea, controverse cu privire la siguranța acestor substanțe. Ambele au fost suspectate de a fi cancerigene, cu toate acestea, in studiile pe animale, BHT și BHA a fost demonstrat de a proteja impotriva cancerului, in cazul în care sunt adaugate la produsele alimentare inainte ca un animal sa fie expus la un agent cancerigen. Mai multe cercetari sunt necesare pentru a determina efectul real al acestor conservanti.

Antioxidanti naturali

Unii consumatori prefera alimente pentru animalele de companie doar cu conservanti naturali. Vitamina E, vitamina C, acid citric si rozmarin sunt printre antioxidantii naturali cel mai frecvent utilizati. Amestecul de tocoferoli sunt o sursa comuna de vitamina E in produsele alimentare pentru animalele de companie. Vitamina C este furnizata de ingrediente cum ar fi afine, mere si alte fructe. Acidul citric este, de asemenea, gasit in multe fructe, in special in citrice. Rozmarinul este un extras din planta Rosmarinus officinalis, un arbust peren, care are proprietati anti-oxidante.

Daca alegeti sa utilizati un produs alimentar care contine conservanti naturali, tineti cont de faptul ca acestia nu pot prelungi termenul de valabilitate, atata timp cat conservantii artificiali pot. In considerarea de a cumpara alimente in cantitati mai mici, pentru a va asigura ca acesta este folosit inainte de a pierde prospetimea sau valoarea nutritiva.  Stocati aceste alimente intr-un loc uscat, departe de caldura excesiva sau de umiditate. Daca este posibil, puneți sacul in interiorul unui alt recipient curat, uscat, dupa ce a fost deschis.

Pentru a lua decizii îintelepte atunci cand selectam hrana cainelui, trebuie sa devenim un consumator informat. Aflati tot ce se poate despre diferitele ingrediente in alimentele pentru animalele de companie și de ce sunt folosite. Uita-te pentru noi informatii si rapoarte privind nutritia din surse avizate. Fiind informat despre alimentele pentru animalele de companie puteti ajuta la protejarea sanatatii animalului Dumneavoastra, astfel incat sa va puteti bucura de multi ani fericiti impreuna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s