01. Proteinele, importante pentru o nutritie corecta

Proteinele sunt pietrele de temelie in hrana animalelor. Proteina este una dintre cele mai importante elemente nutritive in dieta si este in prezent dintre cele mai larg dezbatute subiecte. Pentru in jur de douăzeci mie de ani ca si caini, iar pentru mai multe milioane de ani inainte de asta ca si lupi, cea mai mare problema a fost obtinerea proteinei. Cainii au mancat o dieta, in special, formata din carne și cu care a consumat un procent ridicat de proteine ​​dieta lor. Cu dieta format in special din carne au primit, de asemenea, o parte importanta din grasimi si putine fibre si carbohidrati.
Discuția despre proteine ​​a inceput dupa cel de al doilea război mondial, atunci cand produsele alimentare comerciale pentru caini au devenit mai disponibile și au început sa inlocuiască carnea traditionala și carnea ca produs dieta. La inceput, formele mai ieftine de carne ramase au fost puse in produsele alimentare pentru aroma sau de moda. Dar, cu interes pentru sanatate legata de alimentație, o intreaga noua generație de produse alimentare pantru caini au intrat pe piața. Aceste alimente de calitate contesta alimentele anterioare, prin promovarea unui produs care este mai bun decat oricand pentru animalele noastre de companie. In centrul dezbaterii pentru produsele noi este proteina, sursa acesteia, digestibilitatea și cantitatea. Speram ca acest articol va raspunde la cateva dintre intrebarile cu privire la proteine ​​in dieta animalului de companie.

Aminoacizii

De ce cainii si pisicile au nevoie de proteine? Proteinele sunt necesare pentru toate aspectele legate de creștere și dezvoltare și sunt foarte importante pentru sistemul imunitar. In plus, ele sunt arse ca si calorii si pot fi transformate și stocate sub forma de grasimi.

In realitate, animalele noastre de companie nu au nevoie de proteine, dar au nevoie de blocurile de constructii care alcatuiesc proteine, aminoacizi. Există 22 de aminoacizi de care animalele au nevoie. Animalele pot sintetiza 12 dintre acestea. Cele rămase trebuie să fie consumate. Cei pe care animalele nu le pot sintetiza sunt numiti aminoacizi esentiali. Ei sunt arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan, valina, și la pisici, taurina. Cainii pot sintetiza taurina, și, prin urmare, nu este completata in produsele alimentare care le sunt destinate. Acesta este motivul pentru care există zicala veche care cainii pot manca mancare de pisici, dar pisicile nu pot manca mancare de caine. O deficienta in oricare dintre aminoacizi poate cauza probleme legate de sanatate.

Proteine ​​de calitate

Fiecare sursa de proteine ​​contine diferite niveluri de aminoacizi si fiecare proteina este diferita in capacitatea sa de a fi defalcate in aminoacizi. Deci, nu toate proteinele sunt create egal. Unele sunt mai bune decat altele pentru animalele de companie. Capacitatea unei proteine ​​care urmeaza sa fie utilizata de către organism si valoarea sa de acizi amino utilizabila este rezumata ca proteine ​​de calitate (valoare biologica). Oul are cea mai mare valoare biologica si stabileste standardul dupa care alte proteine ​​sunt judecate. Oul are o valoare biologica de 100. Faina de peste si laptele sunt apropiate cu o valoare de 92. Carnea de vite este in jurul valorii de 78 si faină de soia este de 67. „Carnea si oasele” și graul sunt în jurul valorii de 50 iar porumbul este de 45. Lucruri cum ar fi parul si penele ar fi foarte ridicate in proteine, dar ar fi la partea de jos a listei pentru valoarea biologica. Compozitia reala de proteine ​​individuale precum si utilizarea aminoacizilor este foarte detaliata și dincolo de sfera de aplicare a prezentului articol, dar, in rezumat, vedem ca toate proteinele nu sunt egale.

Cerinte de proteine

Cerintele de proteine ​​variaza de la specie la specie si pot varia foarte mult in timpul etapelor de creștere rapida si pentru animalele in varsta, cu rinichii compromisi. In cele ce urmeaza prezentam cantitatile recomandate, in functie de perioada de viata sau in functie de activitate:

Catelus: cantitate recomandata de proteine 28%, cantitate recomandata de grasimi 17%

Caine adult: cantitate recomandata de proteine 18%, cantitate recomandata de grasimi 9-15%

Caine de performanta: cantitate recomandata de proteine 25%, cantitate recomandata de grasimi 20%

Caini pentru curse de sanie: cantitate recomandata de proteine 35%, cantitate recomandata de grasimi 50%

Femela in perioada de lactatie: cantitate recomandata de proteine 28%, cantitate recomandata de grasimi 17%

Femelele insarcinate si care alapteaza pot avea nevoie sa fie hranite cu harana destinata catelusilor pentru a le oferi proteinele necesare. Animalele bolnave, slabe, si debile au nevoie, de asemenea, de proteine ​​suplimentare. Animalele cu boli de rinichi ar putea avea nevoie de a fi pe o dieta cu restrictii la proteine, dar cu mare valoare biologica pentru a diminua efectele bolii renale.

Pot hrani proteinele ​​prea mult?

Raspunsul la aceasta intrebare este si da si nu. In teorie, daca un animal sanatos mananca prea multe proteine, unele se elimina prin urina și restul se utilizeaza ca si calorii sau este convertit in grasime și nu produce nici un rau. Proteina este ingredientul cel mai scump din produsele alimentare si de ce sa se plateasca pentru mai mult decat aveți nevoie? Cele mai multe companii de produse alimentare destinate animalelor de companie cauta sa gaseasca un echilibru și indeplinesc cerintele minime recomandate si adauga un mic excedent pentru a fi în siguranta.

Interpretarea etichetei produselor alimentare pentru animale de companie

Acest lucru este cel mai greu pentru detinatorii animalelor de companie. Acum avem doua opțiuni. Prima este de a cumpara o marca, de calitate si cu reputatie, de mancare pentru caini, pentru nivelul de activitate al cainelui si sa speram ca nevoile sale sunt îndeplinite. Aceasta este ceea ce fac majoritatea proprietarilor de caini si fac bine. Dar, daca avem un caine cu nevoi speciale de proteine ​​sau daca dorim sa cautam cel mai bun aliment posibil, la cel mai bun pret, atunci trebuie sa ne aruncam cu capul in eticheta si sa incercam sa o descifram.

Daca ati citit pana acum, stiti ca nu toate proteinele sunt create egal. Lista cu nivelul de proteine ​​de pe ambalaj nu este o lista cu procentul de proteine ​​digerabile, ci doar o lista de proteine ​​la suta. Deci, avem nevoie sa stim cum sa interpretam eticheta produselor alimentare pentru animalele de companie. Stim ca, in general, digestibilitatea alimentelor este între 70 și 80%. In produsele alimentare de calitate mai mica digestibilitatea ar putea sa scada la 60% sau mai putin. Modul de a determina digestibilitatea nu este foarte știintific, dar este cel mai bun, iar cand citim eticheta trebuie sa incepem cu lista pentru digestibilitate. Citind ingredientele si observand ordinea in care acestea apar putem determina, cu aproximatie, digestibilitatea. Celelalte componente sunt enumerate in ordinea greutatii. Dacă primul ingredient este pui sau miel sau alt tip de carne, putem presupune ca este o buna sursa de proteine ​​de calitate. Mese de carne, cum ar fi masa de miel, de asemenea, proteine ​​de calitate. „Carne si oase” este un ingredient care este mai putin de dorit. In cazul în care sunt enumerate boabe, acestea nu sunt la fel de bune ca surse de proteine ​​digerabile. Unele companii vor lista o sursa de carne și apoi trei forme diferite de porumb, ascunzand faptul ca ingredientul principal este porumbul.

Sper ca acest articol ne va ajuta sa alegem, mai usor, hrana potrivita pentru bigaloii din dotare. Succes si nu uitati sa apelati la medicul veterinar pentru orice problema legata de sanatatea sau nutritia catelului Dumneavoastra.

Articol preluat si adaptat dupa Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s