04. Carbohidrati

Carbohidratii sunt prezenti in aproape toate alimentele pentru caini disponibile in comert. In timp ce noi ne concentram adesea pe continutul de proteine ​​si grasimi din mancarea pentru caini, glucidele au un impact asupra calitatii dietei cainelui. Carbohidratii sunt responsabili pentru multe probleme de sanatate in cazul in care nu este o alimentatie corecta. Acest articol se va concentra, in primul rand pe carbohidratii non-fibre. Exista un articol separat, care discuta despre fibre mai in detaliu.

Functia carbohidratilor din alimentele pentru animale de companie

Cantitatea de carbohidrati din alimentele pentru caini este adesea dezbatuta printre nutritionistii. In ciuda dezbaterii, alimentele uscate cele mai comerciale contin intre 30% și 70% carbohidrati. Daca vom examina dietele caninilor salbatici care se aseamana cel mai mult cu animalele noastre de companie, noi recunoastem ca, caninii salbatici mananca unii carbohidrati, prin consumul de fructe de padure si conținutul intestinal din prada lor. Cu toate acestea, rareori ar constitui chiar 30% din dieta lor. Acest lucru ridica atunci intrebarea de ce ne hranim animalele noastre de companie, domestice cu carbohidrati atat de mult, atunci cand se pare a fi o sursa de hrana nenaturala.

Cainii au capacitatea de a consuma cantitati mari de proteine ​​si convertite apoi ca proteinele, in energie, in plus fata de mușchi. Ei au, de asemenea, capacitatea de a converti mai multe surse de carbohidrati in acelasi tip de energie. Aceasta capacitate de a utiliza atat carbohidrati cat si proteine ​​ca o sursa de energie explica modul in care suntem capabili sa ne hranim cainii nostri cu o dieta ridicata de carbohidrati, in special atunci cand hranim cu carbohidrati prelucrati, care sunt usor de digerat de caini. Deci, an esenta, ne intalnim cu cerinta cainelui de proteine ​​din carne, iar apoi satisfacerea lor de energie si cerintele de fibre, cu carbohidrati in loc de proteine ​​le-ar folosi de multe ori in salbaticie.

Utilizarea carbohidratilor ca o sursa de energie are beneficii pentru producator si consumator. Carbohidratii sunt mai putin costisitori si mai usor disponibili ca o sursa de energie decat proteinele. Carbohidratii sunt, de asemenea, esentiali in formarea de hrana uscata pentru animale de companie. Carbohidratii amidon sunt folositi pentru a adauga structura, textura, forma si la alimentele zdrobite ajuta pentru a crea un produs care este stabil si usor de hranit. Conservele ar putea fi compuse, fara adaos de carbohidrati, dar hrana uscata nu ar putea exista in forma sa actuala, fara carbohidrati.

Carbohidratii utilizati in produsele alimentare pentru caini

Carbohidratii utilizati in produsele alimentare pentru caini includ, in general, portiunea de amidon de la o planta care poate fi ușor defalcata in tractul digestiv al cainelui. Carbohidrati solubili se gasesc in concentratii mari in cereale, cum ar fi orez, grau, porumb, orz, ovaz. Formulele gatite sau extrudat de carbohidrati care se gasesc in majoritatea alimentelor pentru animale de companie sunt rapid si usor de digerat. Ar trebui remarcat faptul ca nu toate formele de amidon sunt usor de digerat de catre caini si pisici. Boabe de cereale brute sunt digerate mult mai lent in intestin și exista unii carbohidrati amidon, inclusiv cartofi și banane, care sunt complet rezistenti la digestia animalelor de companie.

Problemele de sanatate legate de carbohidrati

In timp ce carbohidratii sunt o parte importanta a alimentelor comerciale uscate pentru animale de companie, ele pot provoca ocazional probleme medicale la caini, inclusiv obezitate si indigestie. Obezitatea apare atunci cand nevoile de energie ale unui animal sunt depasite si glucoza suplimentar creata de digestia carbohidratilor este stocata sub forma de grasime. Dau buna seama ca un exces de carbohidrati, grasimi sau proteine ​​pot duce la obezitate, dar carbohidratii sunt de multe ori sursa de energie cea mai comuna si sunt ușor transformati in glucoza.

Semnele de digestie proasta pot varia de la usoare la severe si includ adesea gaze in exces, balonare si diaree. Ca carbohidratii trec prin tractul digestiv, enzimele, cum ar fi amilaza, lactaza, maltaza, zaharazei, și disaccharidase le descompun in forme utilizabile. Animalele care au deficiențe in aceste enzime vor fi în imposibilitatea de a rupe in mod adecvat aceste glucide. Acei carbohidrati nedigerati vor fermenta, apoi vor crea cresterea exagerata bacteriena rezultata in productia de gaz si apa in exces, simptome de indigestiei. La unele animale, lipsa de enzime poate fi din cauza unei deficiențe reale, in altele, infectii sau inflamatii la nivelul tractului intestinal poate duce la o defalcare a enzimelor disponibile în mod normal.

Intoleranta la lactoza este o forma comuna de indigestie. Animalele tinere au enzima lactaza, care descompune zaharul din lapte numit lactoza. Deseori, cu varsta animalelor, acestea nu mai produc lactaza. In momentul in care animalul consuma produse lactate, lactoza nu este digerata si simptomele indigestiei au loc. Noi, de asemenea,  recunoastem faptul că animalele au toleranțe diferite pentru cantitatea de carbohidrati pe care le pot digera. Intrucat, multi caini pot tolera nivelul de carbohidrati care se gasesc in majoritatea alimentelor comerciale pentru caini, exista unii caini care se vor dezvolta digestia proasta atunci cand mananca aceste alimente. In cazul in care acesti caini sunt hraniti cu o dieta carbohidrati mai mica, sau in cazul in care sunt hranite cu un supliment enzimatic digestiv, ele pot tolera, de obicei, hidrati de carbon, care sunt prezenti.

Rezumat

Carbohidrați solubili furnizeaza o sursa accesibila de calorii si joaca un rol important in compoziția alimentelor cele mai comerciale pentru animale de companie. In timp ce cainii nu au evoluat sa manance cantitati mari de carbohidrati, atunci cand pregătite corespunzător, ele par a fi bine tolerate de majoritatea animalelor. Unele animale au o intoleranta la carbohidrati si trebuie să fie completate cu enzime naturale sau hranite cu o dieta redusa in carbohidrați.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s