03. Pulpa de sfecla

Pulpa de sfecla este un ingredient foarte frecvent in multe alimente pentru animalele de companie. Ea a fost mult timp recunoscuta ca un aditiv pentru hrana populara pentru cai si alte animale si, mai recent, a fost de asemenea adaugata la caine si in mai multe alimente pentru pisici. Exista multe beneficii raportate la utilizarea pulpei de sfecla in alimente de origine animala, dar exista, de asemenea, unele controverse cu privire la utilizarea acesteia. Acest articol va explica beneficiile si dezavantajele potentiale ale acestui ingredient comun in furaje.

Originea pulpei de sfecla

Unii oameni confundă pulpa de sfecla cu legume comune din gradina, dar pulpa de sfecla este de fapt foarte diferita. Pulpa de sfecla este un produs de extractie a zaharului brut din sfecla de zahar cultivata comercial. Sfecla de zahar este cultivata in cantitati uriase pentru productia de zahar. Dupa ce zaharul a fost extras, pulpa ramasa contine zahar foarte putin, dar este valorosa ca o sursa de energie si fibre.

Beneficiile pulpei de sfecla

Unul dintre cele mai mari avantaje ale surselor de alimentare din pulpa de sfecla  este ca aceasta este, de obicei, usor accesibila si la preturi accesibile. In plus, pulpa de sfecla are mai multe avantaje suplimentare fata de alte surse de fibre comune, cum ar fi de arahide, orez, soia sau pleava. Pulpa de sfecla este o sursa de fibre insolubile, care sunt moderat fermentabile. Acest lucru inseamna fibra ca pulpa de sfecla are beneficiile de a adauga vrac si umiditate la scaunul animalului oferind în același timp o sursa de energie care poate imbunatati starea de sanatate a colonului. Surse de fibre fermentabile moderat, cum ar fi pulpa de sfecla, sunt adesea recomandate ca fiind unul dintre cele mai bune surse de fibre pentru caini și pisici.

Pulpa de sfecla a fost cel mai frecvent utilizata in furajele pentru cal. Caii sunt ierbivore adevarate si pana la 40% din calorii provin din digestia alimentelor în colon. Exista, fibre fermentabile care sunt defalcate in acizi grasi volatili de bacterii. Acesti acizi grasi volatili sunt apoi utilizati de catre bacteriile benefice. Digestia se produce putin in colon sau intestinul gros la caini si pisici, cu toate acestea, astfel incat acestea ar primi putine calorii din pulpa de sfecla. Cu toate acestea, pulpa de sfecla ar imbunatati sanatatea colonului prin furnizarea de bacterii benefice, cu o cantitate mica de acizi grasi volatili.

Dezavantajele pulpei de sfecla

Au existat mai multe probleme raportate in ceea ce priveste utilizarea de pulpa de sfecla in alimente de origine animala, inclusiv umflarea potentiala in stomac, gustul și vilozitatilor intestinale. Puțtne dintre acestea au fost intemeiate si se refera la hranirea cu pulpa de sfecla a cailor. Unele studii efectuate la cai, arata ca o cantitate de pulpă de sfecla furnizeaza pana la 50% din caloriile lor de zi cu zi, prin urmare, orice ar fi efectele negative (sau pozitive) legate de pulpa de sfecla, au fost legate de cantitatile mari care au fost hraniti. Țineti cont de faptul ca suma de pulpa de sfecla, cu care este in mod normal, alimentat calul este o cantitate mult mai mare si mai mare procentual din consumul zilnic decat s-ar alimenta vreodata un caine sau o pisica.

Rezumat

In rezumat, pulpa de sfecla este considerata a fi o sursa excelenta de fibre, in majoritatea alimentelor omercializate, pentru animale de companie. Adaosul de pulpa de sfecla este larg raspandit dar valoarea reala mancata pe zi este destul de mica. Pulpa de sfecla este rareori sursa de fibre disponibile numai, ca o regulă, o varietate de surse de fibre care traverseaza toate gamele de fermentare si de solubilitate sunt recomandate. In afara de a fi o sursa de fibre buna, pulpa de sfecla ar putea avea un mic avantaj asupra unor altor surse de fibre, pentru ca de beneficiul sau șe bucura si bacteriile intestinale care ajuta la mentinerea sanatatii colonului. Pulpa de sfecla este adesea gasita in alimente de calitate mai mare, si atunci cand este alimentat corect, este un ingredient care poate fi benefic pentru aproape toate animalele de companie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s