08. Constipatia

Sistemul digetiv al cainelui incepe cu cavitatea bucala si se termina cu rectul. Intre esofag si rect se gasesc stomacul, intestinul subtire, intestinul gros si colonul. Principala functie a colonului este de a absorbi apa, electrolitii si fecalele si de a le stoca pentru eliminare.

Constipatia este o afectiune caracterizata prin trecerea dificila sau rara a scaunului. Fecalele afecteaza colonul deoarece sunt inmagazinate acolo. Constipatia poate duce la constipatie severa care este incapacitatea de a trece complet la scaun si duce la umplerea colonului si a rectului cu materii fecale. Constipatia severa poate duce la deteriorarea permanenta a colonului si la megacolon.

Cauze

Constipatia poate fi cauzata de o tulburare intestinala sau de o tulburare  secundara a unei alte boli. Acesta este cel mai frecvent cauzata de o alimentatie fara dicernamant la caini cu oase, plante, materiale divere, murdarie și pietre. Lipsa de exercitii fizice si anumite medicamente pot provoca constipatie. Orice afectiune care provoaaă durere in partea posterioara sau a rectului sau pune presiune pe colon, cum ar fi cancerul de prostata, artrita, dyplasia soldului, glandele anale infectate, tumori sau fracturi pelvine pot provoca constipatie.

Simptome

Semnele clinice ale constipatiei includ greutatea de a avea scaun, defecare dureroasa si defecare neproductiva. In cazul in care sunt trecute scaune, acestea sunt, de obicei, tari si uscate. Cu toate acestea, cainile constipat poate avea diaree sau scaune lichide. Cazurile prelungite sau severe de constipatie pot provoca letargie, scaderea poftei de mancare, deshidratare, varsaturi si scaune cu sange.

Diagnostic

Diagnosticul de constipatie este, de obicei facut din semne clinice și examen fizic. Radiografiile abdominale pot ajuta la determinarea locatiei si severitatea. Daca o conditie de baza este suspectata, teste suplimentare de laborator ar trebui sa fie efectuate pentru a diagnostica cauza constipatiei.

Tratament

Constipatia simpla poate fi tratata prin hranirea cu fibre, cum ar fi de dovleac conserve sau suplimente de fibre umane. Unii caini vor beneficia de o clismă usoara. Tratamentel de constipatie recurente vor depinde de cauza si pot include schimbarea dietei si medicatie pe termen lung.

Cazurile severe de constipatie sau constipatia severa vor necesita de obicei spitalizare si tratament intravenos si electrolit. Sedarea poate fi necesara pentru evacuarea manuala a materiilor fecale. In cazul în care tratamentul medical nu este de succes, anestezie, chirurgie generala si de colon ar putea fi necesare.

Prognoza

Prognosticul pentru constipatie simpla este bun. Cei mai multi caini raspund bine la tratament. Cu toate acestea, constipatia recurenta sau prelungita poate fi un indiciu al unei boli grave care necesita tratament intensiv sau, eventual, chirurgie. Poate duce la deteriorarea permanenta a colonului.

Profilaxie

Toti câinii ar trebui să aiba apa curata, proaspata la discretie pentru a preveni deshidratarea si sa pastreze scaune moi. Hranirea cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice de calitate, in acelasi timp, in fiecare zi pot preveni neregulile intestinale. Pastrarea cainele liber de endoparaziti, deparazitare regulata este recomandata.

ATENTIE

Chiar si cazurile usoare de constipatie ar trebui sa aiba supravegherea medicului veterinar. Niciodata nu se acorda niciun fel de suplimente fara consultarea, in prealabil, a medicului veterinar. Clismele ar trebui să fie administrate de catre medicul veterinar, deoarece acestea pot provoca disconfort si complicatii in cazul in care sunt facut in mod incorect.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s