07. Bronsita

Informatii generale

Alte denumiri comune / stiintifice: bronsita cronica, traheobronsita

Traheea este tubul care transporta aerul de la baza laringelui (corzilor vocale), la inceputul cailor aeriene din plamani, acolo unde aceasta se imparte in bronhii, la stanga si la dreapta. Bronhiile se raspandesc in tesutul pulmonar si continua sa se imparta in mici, numite canale bronhiole.

Bronhiolele ajung in cele din urma in saci de aer mici, numiti alveole din care gazele respiratorii sunt schimbate.

Bronsita este inflamatia bronhiilor si bronhiolele. La caini, aceasta poate implica de obicei o inflamatie a traheei si este mentionată ca traheobronsita. Inflamarea cailor respiratorii declanseaza productia de mucus in exces, cauzand o inflamatie a cailor respiratorii mai puternica. Bronsita cronica este definita ca tuse timp de doua luni sau mai mult, tuse indusa de o alta cauza care nu a fost identificata. Tusea continua cauzeaza inflamatii mai mari si productia de mucus care sa conduca la fibroza si cicatrice ale tesutului.

 

 

 

 

Ilustrare schematică a sistemului respirator.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cauze

Cea mai frecventa cauza a traheobronsita este o infectie bacteriana numita tuse canisa (traheobronsita infectioasa). Alte cauze includ infectii bacteriene si virale, endoparazitii si dirofilariozei. Cauze non-infectioase  ale bronsitei includ alergii la praf, produse alimentare, mucegai și polen. Mai putin frecvent, iritanti care afecteaza mucoasa cailor respiratorii, cum ar fi fumul sau produse chimice ar putea fi implicate. Cainii supraponderali si câinii cu boala parodontala sunt mai predispusi la dezvoltarea de bronsita cronica.

Infectie

Traheobronsita infectioasa se transmite prin secretiile respiratorii de la cainii infectati, tuse.

Simptomul principal

Tuse

Simptomele

Cainii cu bronsita au o tuse aspră. Calus si flegma alba (interpretata ca varsaturi) este comuna. Cazurile infectioase pot avea febra, lipsa poftei de mancare si depresie. Bronsita cronica poate duce la dificultati de respiratie si intoleranta la efort. Cazurile severe devin cianotice (albastre-o nuanta a gingiilor si a limbii), cu efort si poate de leșin.

Diagnostic

Diagnosticul de bronsita se bazează pe istorie, examenul fizic si a semnelor clinice. Radiografiile toracice pot dezvalui anomalii in special in cazurile cronice. Analiza sangelui poate ajuta la detectarea orice conditii secundare. Aceste rezultate pot ajuta atât cu diagnosticul si tratamentul. Laringoscopie si bronhoscopie utiliza un tub flexibil pentru a vizualiza caile respiratorii. Bronhoscoulp poate fi, de asemenea, folosit pentru a obtine celule din plamani si este de obicei folosit in clinici de specialitate sanitar-veterinare.

Tratament

Tratamentele pentru bronsita includ antibiotice, corticosteroizi, bronhodilatatoare si pentru inabusirea tusei. Cainii cu detresa respiratorie severa poate fi necesar sa fie internati in spital si tratati cu oxigen.

Prognoza

Traheobronsita infectioasa sau tuse canisa are un prognostic bun de recuperare. Cu toate acestea, bronsita cronica la cainii in varsta, cainii supraponderali poate fi o boala progresiva, care raspunde slab la medicatie.

Profilaxie

Un vaccin este disponibil pentru traheobronsita infectioasa. Prevenirea bronsitei este, de asemenea, orientata spre eliminarea factorilor de risc, cum ar fi obezitatea, bolile dentare, infectii bacteriene si iritanti inhalatori. Toti cainii ar trebui să fie deparazitati si vaccinati regulat pentru boli preventive.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s