06. Boli ale corneei

Corneea este clara, in forma de cupola si este suprafata care acopera partea din fata a ochiului. Corneea este un strat dur si protejeaza pupila, irisul si alte parti interioare ale ochiului. Transparenta corneei permite luminii sa treaca prin curbura si ii da acesteia puterea de focalizare. Corneea nu are vae de sange dar contine nervi ceea ce o face foarte sensibila la durere sau atingere. Pleoapele si lacrimile ii ofera lubrifierea.

 
Ilustrare schematica a ochiului, vedere laterala, aratand pozitia conjunctivei si a corneei.

 

 

 

Cheratita este definita ca o inflamatie a corneei.

Cauze

In cele mai multe cazuri, cheratita este vazuta ca un rezultat al unei alte afectiuni a ochiului, cum ar fi conjunctivita, entropion, ulcer cornean, etc.

O exceptie de la acest lucru este keratita cronica uperficiala (CSK). CSK este intalnita cel mai des la cainii din rasa German Shepherds (Ciobanesti german). Corneea este invadata de vasele de sange si de tesutul conjunctiv. Lumina ultravioleta, de mare altitudine si mostenirea sunt considerate a fi cauzele CSK.

Simptomele

Semnele clinice de cheratita vor depinde de cauza, dar de obicei, sunt rezultate ale durerilor de ochi. Semne de dureri oculare, privire crucisa, lacrimare excesiva, clipire, excesivă si frecarea la ochi. Fotofobia este comuna.

In cazul CSK, o inflamatie roz si carnoasa pot aparea pe marginea corneei. Vasele de sange pot fi văzute pe suprafața corneei. Pe maura ce boala progreseaza, zona anormala se va muta mai central si poate afecta corneea intreaga. Corneea poate aparea incetosata si pigmentata. CSK afecteaza, de obicei, ambii ochi.

Diagnostic

Diagnosticul de cheratita include intotdeauna o examinare oftalmologica completa. In functie de cauza suspectata, alte teste oculare vor trebui sa fie efectuate pentru a identifica si trata cauza. CSK este diagnosticata la aparitia de leziuni corneene specifice si exclude alte conditii.

Tratament

In funcție de cauza, keratita este tratata cu picături pentru ochi, cu antibiotice si anti-inflamatorii. Lacrimi artificiale pot fi necesare. CSK este tratata cu o combinatie de medicamente anti-inflamatorii si imunosupresoare. Injectiile de medicamente anti-inflamatorii pot fi necesare, în cazurile severe de CSK. Daca cainele cu CSK nu poate fi vindecat, este posibila administrarea de medicamente pe tot parcursul vietii pentru a controla inflamatia si pentru a salva vederea.

Prognoza

Prognoză de keratita poate fi buna în cazul în care cauza de baza este identificata si tratata. Afectiuni cronice ale ochiului pot solicita medicamente de zi cu zi, care pot fi atat de frustrante si costisitoare. Keratita poate duce la pierderea vederii sau orbire completă daca nu este tratata corespunzător.

Sfaturi

 

Aplicarea unguentului pentru ochi

Aceasta este o fotografie explicativa pentru aplicarea corecta a unguentului pentru ochi la un caine. Trebuie avut grija sa nu se atinga varful tubului cu unguent de ochi. Puneti mana pe fata cainelui, sub ochiul si nu miscati mana in cazul in catelul isi misca capul si impiedicati atingerea varfului recipientului de ochi.

 

 

 

 

 

 

Aplicarea picaturilor pentru ochi.
Aceasta este o fotografie de aplicare corecta a picaturilor pentru ochi lacaine. Capul cainelui ar trebui sa fie înclinat în sus pentru a permite picăturilor sa cada in ochi. Puneti mana pe fata cainelui, sub ochi si sa nu micati mana in cazul cainele isi misca și impiedicati atingerea ochiului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s