04. Borelia – boala Lyme

In 1975, o gospodina de la Serviciul National de Sanatate a aratat ca in statul nord-american Connecticut, in imediata apropiere a localitatii Lyme, mai multi copii sunt bolnavi de artrita reumatoida juvenila. Toate persoanele au fot muscate, in prealabil, de capuse. In 1982, un cercetator din SUA a reusit sa izoleze agentul patogen. In 1984, s-a propus, pentru aceste bacterii, denumirea de Borrelia burgdorferi, denumire recunocuta la nivel mondial.

Primul caz de boala Lyme la caine a fost descris in 1984 in SUA. Din acel moment, numarul de cazuri depistate la caini, la nivel mondial, a crecut in permanenta. S-a observat ca ingestia de alimente (faine de sange) si muscatura capuselor (cu o feecventa mai crescuta in lunile mai-octombrie si cu un varf in iulie-august) declanseaza boala Lyme. In Germania, capusa comuna de lemn reprezinta cam 20-40% din muscaturi, capusa arici 10-20% din cazuri. Bacteria Borrelia burgdoferi era diferita intr-o regiune fata de alta. Pentru ca un caine sa fie infectat cu boala Lyme este necesar sa fie muscat de o capusa infectata iar boala se declaneaza in 24 de oare sau mai mult. Este putin probabil ca boala sa fie declansata dupa o sedere de scurta durata a capusei pe caine. imptomele sunt destul de diverse.

In urma testelor pentru boala Lyme, la 70-80% dintre caini, rezultatul a fost pozitiv. Cu toate acestea, doar 5-10% vor manifesta vreodata semnele clinice.

Cele mai frecvente simptome, aociate cu boala Lyme, la caini sunt schiopatatul, umflarea uneia sau a mai multor articulatii, mai ales la glezna. Aceste simptome sunt, deseori, insotite de tulburari ale starii generale de sanatate, oboseala, anorexie, si/sau febra. Articulatiile afectate si membrele umflate sunt calde si de multe ori dureroase la atingere. Imflamarea poate fi recurenta si pot aparea recidive timp de 1-2 ani. Uneori apar eruptii cutanate purulente, inflamatia dureroasa a ganglionilor limfatici. In plus, circa 2% dintre cazuri au fost asociate cu insuficienta renala severa si uneori, infectia cu Borrelia, poate fi asociata cu miocardita.

Datorita diversitatii mari a simptomelor clinice care insotesc boala Lyme, diagnosticul clinic este singurul care poate spune cu exactitate daca cainele este infectat cu Borrelia si trebuie tratat de boala Lyme. Din fericire, cainele infectat de boala Lyme raspunde bine la o serie de antibiotice, in cazul in care tratamentull adecvat este initiat devreme. Me dicu veterinar decide dozarea si cantitatea de antibiotice care va fi adminitrata dar perioada de administrare este de circa 30 zile si chiar mai mult, pentru a evita recidivele (potrivit specialistilor germani).

In prezent exista vaccin impotriva bolii Lyme dar in multe tari europene acesta a fost oprit de la vanzare datorita efectelor secundare.

Pentru prevenirea muscaturilor de capuse este absolut necesar sa aplicam tratamentul prescris de medicul veterinar si, chiar sa achizitionam zgarzi.

O zgarda foarte eficace este zgarda SCALIBOR.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s