08. Plante otravitoare pentru caini

Acest articol este tradus si adaptat dupa o lucrare a Doamnei Christine Naef, in colaborare cu Institutul de Farmacologie Veterinara si Toxicologie din cadrul Universitatii din Zurich…

In timp ce sunt, in principal, frumuseti ale naturii, percepute pentru ochii si miros, pentru caini, platele pot fi un real pericol. Cainii, exploreaza plantele si florile cu nasul si uneori cu botul. Pentru a preveni riscul de otravire, vom enumera aici cele mai frecvente flori, plante si arbusti care contin substante toxice pentru caini.

Cine are un caine in casa ar trebui sa isi ia toate masurile de precautie pentru a evita riscul de otravire. In special animalele tinere sunt cele mai expuse acestui risc deoarece acestia unt cei mai curiosi, ei vor mirosi si manca plantele, ei vor sapa in pamant si pot manca bulbi de lalele toxici. Cu toate acestea, exemplarele adulte pot deveni, brusc, interesate de plante, din plictieala, de exemplu. Cainele vomita imediat dupa ce a mancat o planta otravitoare iar acest lucru impiedica patrunderea, in continuare, a otravii in corp. Pisicile sunt mult mai expuse acestor riscuri deoarece au rinichii mai sensibili.

  • In cazul in care cainele este prins mancand otravitoare, aceata trebuie imediat indepartata de animal. Nu aruncati planta pentru a putea fi identificata de catre medicul veterinar.
  • Cainele, dupa ce a mancat o planta toxica va putea prezenta urmatoarele simptome: salivare puternica, varsaturi sau diaree. Va trebui sa se actioneze imediat si sa va prezentati la medicul veterinar. In cazul in care apar spasme musculare, convulsii sau mers nesigur, problema s-a agravat si nu mai trebuie intarziat nici un minut.
  • Nu provocati voma cu apa calduta cu sapun sau saruri. La fel de fals este sa ii dati lapte. Toxina poate fi eliminata numai cu carbune activ (a nu se confunda cu carbune ineficient) dizolvat in apa care sa fie baut de caine. Carbunele activ se va lega de toxina inainte ca aceasta sa intre in fluxul sanguin.
  • Notati numele plantei si ora la care a fost ingurgitata de catre caine – asta poate salva viata cainelui.
  • Mergeti cat mai urgent la veterinar.

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s