07. Babezioza

Babezioza este o boală grava, parazitara a sangelui. Babezioza este produsa de un parazit endocelular care se dezvolta in sange şi distruge globulele rosii la mamifere. Babezioza afectează numeroase specii de animale si este produsa de paraziţi din familia Babesiidae, genul Babesia.  Babezioza cainelui este produsă de: Babesia canis, Babesia gipsoni şi Babesia vogeli. Babesioza se transmite de la animal la animal prin intepatura de capuse . De aceea babesioza este o boala sezoniera si zonala, depinzand de aria de raspandire si biologia capuselor.

Capusele care transmit babesioza la caini fac parte din familia Ixodidae genul: Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor spp si Haemaphysalis leachi si Dermacentor reticulatus.

Timpul de transmitere este de 48-72 de ore dupa suptul sangelui, la capusele care s-au hranit deja o data, dupa 12 ore.

Intervalul de timp dupa infectare pana apar primele simptome este de 5-7 zile, posibil pana la 3 saptamani.

Manifestarile clinice sunt foarte variate: febra, anemie, astenie, dureri musculare, insuficienţă renala. Daca este atacat si sistemul nervos central, sunt posibile deficiente de miscare, prin paralizii incomplete si atacuri asemănătoare celor epileptice.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice si examenelor de laborator care implică atat un examen parazitologic cat si stabilirea parametrilor hematologici si biochimici ai sangelui.

Prognosticul în general este rezervat.

Tratamentul este stabilit de catre medicul veterinar in functie de semnele clinice ale cainelui si rezultatele de laborator.

Avand in vedere această boala care pune in pericol viata cainelui, este important sa se ferească animalul de intepaturi de capuae, protejandu-l astfel de infectie.

Prevenirea intepaturii de capusa se face prin protejarea periodica a cainelui cu substanţe antiparazitare externe.  O alta poibilitate de a preveni intepaturile de capuse este zgarda Scalibor  care previne intepatura de capuse timp de 6 luni de zile

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s