05. Nutritie

Unii proprietari de Beagle stiu un fapt care este valabil pentru toti urecheatii: daca li se da posibilitatea unei alimentatii libere, Beagle este o masina de alimentatie. Beagle, ca regula impla, sunt usor de intretinut. Sunt sanatosi, au putine probleme genetice asociate rasei lor si mananca bine dar sunt predispusi la obezitate daca nu sunt hraniti corect. O alimentatie corecta si apa suficienta fac ca Beagle sa fie sanatos.

Nutritia este extrem de importanta iar proportiiile corecte de vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi si proteine sunt mai mult decat importante. Beagle este un caine cu o dimensiune mica a corpului dar cu o energie foarte mare, foarte activ.

Puterea din proteine
Cercetari recente, efectuate la Universitatea Cornell de catre Dan Carey, a aratat ca proteinele sunt foarte importante. Este important de stiut ca nu orice aliment ofera suficiente proteine utile cainelui Dumneavoastra. Proteinele pot fi inutile pentru alimentatia catelului daca provin de la, de exemplu, subproduse din carne de vita. subproduse care de fapt sunt deseuri (tendoane de vita, buze, etc)

Dr.Broderick recomanda proprietarilor sa acorde o atentie foarte mare la produsele pe care le folosesc pentru prepararea hranei in casa si la etichetele produselor alimentare pentru animale care se achizitioneaza din pet shop. Dr. Broderick nu ar da cainelului lui nimic din ceea ce nu ar manca el dar multi producatori de alimente pentru animale nu arata, pe etichete, tot ceea ce contine alimentul pentru animale de companie, nu arata sursele pentru ingredientele din alimente. Pe de alta parte, unii dintre producatori au in componenta produselor lor, proteine dietetice furnizate dintr-o combinatie animala si din plante, de inalta calitate rezultand un produs consistent, bogat in aminoacizi si proteine care ofera o digestibilitate superioara.

Sursele de proteine animale in hrana pentru caini includ de multe ori pui, produse de pui, masa de pui, carne de vita, oua, faine de peste, carne si oase, produse de carne, faine de carne si faine de miel. Carnea relativ neprelucrata, de obicei, ofera o selectie mai mare de nutrienti, intr-o forma mult mai digerabila. Termenul de carne reprezinta, de obicei, masa musculara striata din carne de porc, carne de vita, de oaie sau de cal, in timp ce produsele de carne pot include componente secundare ale carcasei care variaza foarte mult in valoare nutritiva.

Graime egal energie
Grasimile pot fi un  prieten pentru Beagle mai mult decat un dusman. Intr-un studiu separat cu privire la metabolismul grasimilor, dr. Carey a comparat doua grupuri. Primul grup era format din caini din rasa Beagle, al doilea grup era format din caini de sanie din Alaska, caini care sunt consideratie atleti de top. Grupurile au fost hranite cu niveluri diferite de grasime. Cainii, spre deosebire de modul in care functioneaza organismul uman, Beagle sunt mari consumatori de oxigen, la acelasi nivel ca si un caine de sport extrem. Cainii ard grasimea pentru energia de zi cu zi. Atunci cand face exercitii fizice, cainii ard grasimea in timp ce oamenii ard carbohidrati. Cainele are nevoie de cinci pana la sapte minute de exercitiu pentru a incepe arderea grasimilor pentru energie.

Cum poate ajuta aceasta un Beagle? Pur si simplu se pastreaza o dieta mai bogata in grasimi daca cainele este foarte activ. Exista un potential urias de obezitate, dar obezitatea este rezultatului aportului de grasimi care nu depaeste consumul de energie. O dieta scazuta in grasimi mentine greutatea cainelui stabilizata. Prin urmare, introduceti in hrana cainelui grasimi daca acesta este activ dar mentineti o cantitate scazuta de grasimi daca cainele nu este activ deoarece il predispuneti la obezite.

Grasimi foarte benefice pentru un Beagle sunt Omega 6 si Omega 3, benefice in controlul inflamatiei. Acizii grazi cunoscuti sub numele Omega 6 si omega 3 pot ajuta la controlul inflamatiei pielii atunci cand un Beagle, sa spunem, isi baga capul in spini. Nu numai ca au de cheltuit mai putini nutrienti pentru repararea pielii, dar in cazul in care nivelul acesto acizi grasi este intre 5-la-1 si 3-la-1, poate fi un beneficiu pentru cainii cu artrita.

Graimile din alimentele gata preparate sunt in principal derivate din grasime de pui, eu, untura, ulei de porumb, ulei de floarea soarelui, ulei de soia, uleiuri de peste, ulei de in. In general, grasimile derivate din surse animale sunt folositoare pentru a furniza energie in timp ce grasimile din surse vegetale sunt utilizate pentru a pastra pielea si blana sanatoase.

Daca este necesar sa numarati caloriile pentru Beagle pentru a mentine sau scadea greutatea, mai degraba decat scaderea cantitatii de grasimi, luati in considerare sa dati cainelui aceeasi cantitate dar repartizata nu pe doua ci pe patru mese pe zi.  De fiecare data cand cainele se hraneste, utilizeaza energie pentru a incepe procesul de digestie. Astfel, cainele va primi mai putine calorii atunci cand este hranit in patru mese pe zi decat in doua mese pe zi.

Fibrele

Fibrele joaca, de asemenea, un rol important in sanatatea alimentara a unui Beagle. Descoperiri recenta sugereaza faptul ca nu toate fibrele sunt egale. In timp ce unele fibre trec prin corp nefacand mai mult decat sa adauge furaje grosiere la dieta, alte fibre sunt fermentabile si pot utilizate de catre organism. De exemplu, prin punerea unei fibre in dieta, cum ar fi pulpa de sfecla, ar fi in masura sa promoveze un tract intestinal sanatos.

Complexitatea carbohidratilor

Cainii nu au nevoie de aceeasi cantitate de carbihidrati ca si oamenii dar carbohidratii sunt o alta sursa de energie. Ceea ce nu este folosit de catre organism este depozitat ca grasime corporala.

Ingredientele din produsele alimentare pentru caini care ofera un complex de carbohidrati includ diverse forme de porumb, orez, grau, orz, sorg, cartofi si ovaz. Acestea se vor oferi doar fierte deoarece in stare cruda pot duce la scaune moi si flatulenta.

Apa este nutritie

Paote mai importanta decat produsele alimentare pentru sanatatea alimentara a unui Beagle este apa. De ce? Pentru ca, la fel ca si la oamenii, organismul unui Beagle este aproape 70% apa. In timp ce cainele ar putea upravietui chiar si dupa ce a pierdut toata graimea din corp sau mai mult de jumatate din proteine, o pierdere de 10% din apa din organism poate duce la moarte.

Cainii sportivi, ca si Beagle, au o cerere suplimentara de aoa din cauza tensiunilor produse in corpul lor in timpul exercitiilor fizice. Apa se pierde, la caini, din organism in mai multe moduri: pierderi urinare, excitatia indua de gafait pentru a ajuta la termoreglare, evaporare prin respiratie si de streul indus de diaree.

In cazul in care este cald sau cainele depune efort, consumul de apa se va dubla. Nu dati imediat dupa efort multa apa si mancare. Patrati un timp intre efort si conumul mare de apa si alimente.
Cum va spune Beagle-ul Dumneavoastra ca obtine hrana suficienta? Prinvind la cainele Dumneavoastra veti sti tot ceea ce este nevoie. Cainele trebuie sa aiba ochii luminosi, par stralucitor si entuziasm. Volumul de scaun este un alt indiciu, O calitate buna a alimentelor duce la un volum mai mic al scaunului, nu miroase asa rau.

Trebuie inteles ca un aliment ieftin ofera ingrediente ieftine. Nu inseamna ca un brand care ofera alimente scumpe este mai bun. Verificati eticheta pentru a vedea ingredientele. Selectati alimentele in functie de cum acestea influenteaza starea sanatatii cainelui.

Un Beagle care mananca mai putin decat in mod normal ar putea avea probleme serioase de sanatate.

Articol preluat si prelucrat de pe http://www.dogchannel.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s