01. Pasaportul si microcipul

   Pasaportul pentru animale de companie este necesar pentru a putea iesi cu patrupedul din tara. Acest pasaport este obligatoriu incepand cu data 01 ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE. Incepand cu 01 ianuarie 2011 este obligatoriu ca un microcip sa fie introdus sub piele de catre medicul veterinar.

Odata cu introducerea microcipului se intocmeste pasaportul. Acest pasaport este un carnet de sanatate recunoscut international in care se inscriu datele de identificare a catelului, datele de identificare ale proprietarilor si codul de bare din microcipul pe care il are introdus catelul, sub piele. Dupa introducerea microcipului, un abtibild (primit odata cu microcipul) va fi aplicat pe carnet. Dupa completarea acestor informatii, dar numai dupa ce au trecut 21 de zile de la vaccinarea antirabica, proprietarii se vor adresa Directiei Sanitar Veterinare si impreuna cu catelul se vor deplasa la sediul acesteia pentru luarea in evidenta si pentru legalizarea acestuia. DSV (Directia Sanitar Veterinara) va acorda un numar unic de inregistrare si va introduce catelul intr-o baza de date (din pacate, aceata baza de date nu este centralizata corect la nivel national desi s-au facut investitii masive in softuri si calculatoare). Verificati, cu foarte mare atentie, ca paaportul sa aiba  inscris pe fiecare fila acel numar unic de identificare si stampila unitatii DSV care a facut legalizarea pasaportului.

Pasaportul trebuie sa fie prezentat medicului veterinar, de fiecare data cand este o vaccinare, deparazitare sau un tratament. Medicul va completa tratamentul efectuat, medicmentul folosit, data si va aplica parafa insotita de semnatura.

Cand veti iesi din tara insotiti de animalul Dumneavoastra de companie aveti grija sa aveti Pasaportul. in caz contrar exista riscul de a nu putea iesi din Romania sau, si mai rau, in cazul in care ati iesit din tara si veti fi opriti pentru un control de rutina si se va solicita pasaportul catelului si nu il puteti prezenta, catelul va putea fi confiscat si eutanasiat. Pasaportul poate fi solicitat si de catre unitatea de cazare unde veti petrece vacanta dar poate fi extrem de util si pentru eventualele probleme de sanatate ale si va veti prezenta la un medic veterinar.

Daca vor aparea modificari in datele care sunt inscrise in pasaport (alt domiciliu, schimbarea proprietarului, etc), pasaportul va trebui sa fie vizat de catre DSV.

Inainte de a iesi din tara este necesara o vizita la medicul veterinar care va completa pe pasaport parafa si semnatura pentru a aviza ca, catelul este sanatos si apt pentru calatorie.

  Microcipul este de marimea unui bob de orez mai mare. Incepand cu anul 2011, in tarile UE, este obligatoriu sa se implementeze animalului de companie un microcip. Microcipul va fi implatat, cu ajutorul unei seringi care este furnizata odata cu acesta, de catre medicul veterinar iar un abtibild (sunt 10 abtibilduri care insotesc microcipul si seringa cu care se implementeaza) va fi aplicat pe pasaport.

Microcipul va putea fi citit cu aparate speciale de la diferite distante. Codul microcipului este format din 10 cifre si este unic.

Exista doua locuri pentru implementarea microcipului la animale: pe linia dorsala, in spate, intre omoplati sau in regiunea de mijloc a gatului, in partea stanga. Implementarea se va face subcutanat si doar de catre medicul veterinar.

Odata implantat microcipul, identificarea se poate face pe toata perioada de viata a animalului de companie.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s